maandag 15 september 2014

Communicatie? Tips pleas!



Welk meisje houdt er niet van? Kletsen is leuk. Over die nieuwe jongen die bij jou op school is gekomen of over die verschrikkelijke leraren. Maar als je praat kunnen er ook problemen ontstaan. Dan krijgt de ontvanger het verkeerde bericht. Oeps! Miscommunicatie. Ik dit artikel volgen 10 Tips Voor Communicatie. 

Tip 1: Spreek namens jezelf en niet namens een groep(je)
Stel, jij en een aantal vriendinnen hebben ruzie. Als je met een van deze vriendinnen wil praten om het bij te leggen moet je niet zeggen: 'Wij vinden dat..' of 'Wij denken dat jij..'. Dit is niet fijn voor de persoon tegen wie je het zegt. Het is ook een beetje aanvallend, ook al bedoel jij dat misschien niet zo. Je kunt het beste in de ik-vorm praten. Ook kan het zijn dat de andere leden van de groep er niet zo over denken. Dat gebeurt vaak in een klas. De mensen die niet zo goed durven te zeggen wat ze denken gaan maar gewoon mee met de rest maar misschien staan zij helemaal niet achter het standpunt van de groep.

♥ Tip 2: Weest duidelijk en volledig
Je moet niet halve gesprekken voeren. Daar heeft de zender (jij dus) en de ontvanger niks aan. Het is niet duidelijk wat je dan bedoelt. Maak korte maar krachtige zinnen!

♥ Tip 3: Spreek niet te lang en te veel
Vaak zijn er van die populaire mensen (dat is wel relatief, maar goed) die graag zeggen wat ze denken. En die zeggen dan alles wat ze denken en het houdt maar niet op. Je komt er gewoon niet tussen en dat is helemaal niet fijn voor mensen uit je omgeving. Niet doen dus!
♥ Tip 4: Laat (niet) zien hoe je je voelt
Je vriendje heeft het met je uit gemaakt, dat is echt zo stom! Jij zit sip te kijken en je vriendinnen komen bij je zitten en vragen wat er met je is. Dan kun je beter niet antwoorden met: 'Het gaat helemaal goed, echt ik voel me zó goed vandaag'. Dan klopt je non-verbale houding (alles wat je zegt zonder woorden) niet met je verbale (alles met taal) houding. Of schreeuw het lekker uit bij je vriendinnen of zeg niks want met zoiets kun je irritaties opwekken of kwets je mensen onbedoeld.
Tip 5: Geef redenen waarom jij iets denkt
Een mening hebben mag. We wonen en Nederland en we mogen (bijna) alles doen en zeggen. Maak daar ook gebruik van zou ik zeggen! Maar wel op een nette manier. Jij kunt Taylor Swift wel een trut vinden terwijl de ander al haar liedjes op haar Ipod heeft staan. Als je zoiets zegt moet je wel argumenten (redenen) geven waarom jij dat zo vindt. 

Tip 6: Is het duidelijk wat ik probeer te zeggen?
Vraag soms of mensen het begrijpen als je iets zegt. Dat hoeft niet bij alles natuurlijk maar als jij bijvoorbeeld iets lastigs tegen een goede vriendin van je gaat zeggen wil je haar niet een verkeerde indruk geven. Als je vraagt: 'Is het duidelijk wat ik probeer te zeggen?' kan jouw vriendin vertellen hoe het op haar over komt
♥ Tip 7: Luister goed
Bijna iedereen kan zijn mening geven. Alles van de daken schreeuwen. Maar wat maar weinig mensen écht goed kunnen is luisteren, terwijl dat juist zo belangrijk is. Mensen zijn blij als ze even hun verhaal kunnen vertellen. Hun hart kunnen luchten. Als jij dan helemaal voor ze open staat geeft dat een fijn gevoel.
♥ Tip 8:Sta open voor een ander
"Justin Bieber is beter dan One direction' zegt de een. "Nietes! Het is andersom' zegt de ander. Dit is even een simpel voorbeeld van een discussie die wel vaker langskomt. Als jij alleen bij jouw standpunt blijft kun je jezelf nooit echt ontwikkelen. Door goed naar anderen te luisteren (Tip 7!) kun jij ideeën van anderen oppikken en toevoegen aan jouw eigen mening. Dit is niet in jouw nadeel en zo kom jij ook geïnteresseerd en open over. Dus gewoon doen!
♥ Tip 9: Inleven in een ander
Al deze tips zijn waarschijnlijk net zo waardeloos als ieder ander als je je niet goed inleeft. Je moet dingen van bepaalde kanten bekijken. Bijvoorbeeld als je hoort van een steekpartij moet je het bekijken van ieders kant. De kant van de slachtoffers én de daders. Dat is soms heel moeilijk, maar als je dit goed kan is dat heel handig. Inleven is dus heel belangrijk.
♥ Tip 10: Lach!
Als je de negen vorige tips goed gebruikt zul je een heel fijn gesprek hebben zonder al te veel problemen. Maar weet je wat nog een geheime tip is? Lach!
Heb jij wat aan deze tips? Heb jij wel eens last van miscommunicatie met vrienden? En hoe belangrijk vind jij het om een goed gesprek te hebben?

2 opmerkingen:

  1. Erg leuk geschreven, en ook superhandige tips! Liefs Jorine.
    jorineslife.blogspot.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk artikel! En fijne tips! Ik moet mijzelf soms wel eens beter leren uitdrukken ;) dan draai ik zolang rond het onderwerp zonder eigenlijk de kern gezegd te hebben, niet express uiteraard ;)

    Liefs,
    Marlies - Golden Mirrors & Pink Bows

    BeantwoordenVerwijderen